Raw blåbärscheesecake

 
Den här råa cheesecaken är rena raw food-drömmen! Mättande men mjuk, len och lätt i konsistensen. En sån där raw food-kaka som man inte vill (eller kan) sluta äta (förräns den är slut och magen är helfull) och helst inte bjuda någon på. 

En raw food-kaka där krispig botten möter mjuk mitt och knaprig topp. Där nötig smak möter mjuk glassig konsistens och mörk kokoschoklad med lite lagom salt smak.

Mandelbotten:
2 dl sötmandel
10 dadlar
ett par nypor flingsalt
 
Blåbärsfyllning:
3 dl cashewnötter
2 dl blåbär
3 msk honung
4 msk kokosolja
2 msk citronsaft 
0,5-1 tsk vaniljpulver
ev. lite vatten
1 banan
 
Chokladlager:
0,5 dl kokosolja
4 msk kakao
2 msk agavesirap
lite flingsalt
 
Gör så här:
1. Lägg cashewnötterna i blöt i minst 5 timmar.
2. Låt blåbären tina om du använder frysta. 
3. Gör bottenlagret genom att mixa ihop mandlar, dadlar och lite flingsalt till en klibbig massa (mixa inte för länge bara, det ska vara lite bitar kvar av mandeln). Tryck ut i botten av en mindre springform eller någon annan typ av bakform.
4. Gör fyllningen genom att mixa cashewnötter, honung, kokosolja, citronsaft och vaniljpulver till en någorlunda slät smet. Tillsätt sedan blåbären och mixa igen tills det är helt slätt (ev. kan det behövas lite vatten också). Häll hälften av fyllningen ovanpå bottenlagret. Skiva bananen och lägg på. Häll över resten av fyllningen. Sätt in i frysen några timmar.
5. Gör chokladlagret genom att smälta kokosolja över ett vattenbad. Rör sedan i kakao, agavesirap och flingsalt. Ta ut kakan ur frysen och häll över chokladsmeten. Sätt in i frysen igen och låt stå tills chokladen stelnat. 
 
Ta fram cheesecaken ur frysen en stund innan den ska ätas. Och glöm inte: Njut! 

Proteinbollar med kokos, jordnötssmör och gojibär

 
Ingredienser:
 
1 dl sötmandel
5 dadlar
1 dl riven kokos
0,5 dl jordnötssmör av bra kvalité (green choice crunchy är min favorit) 
0,5 dl naturellt proteinpulver
2 msk kokosmjölk (det tjocka lagret som bildas då man låter kokosmjölken stå) 
en nypa flingsalt
lite vaniljpulver
0,5 dl torkade gojibär
 
 
Gör så här:
 
Börja med att mixa dadlar och mandlar lite snabbt. Lägg sedan i resten av ingredienserna och mixa igen tills det blir en sammanhängande "deg". Mixa inte för länge bara, det ska vara lite bitar kvar av mandeln och gojibären! Rulla lagom stora bollar och sätt därefter in dem i kylen eller frysen. Ät! 

Äppelsmulpaj

 
Ingredienser:
 
ca 5 äpplen
1 msk kokosolja
1 tsk kanel
ev. lite kardemumma
 
Smuldeg:
1 dl sötmandel (hälften mixade, hälften grovhackade)
1 dl hasselnötter (hälften mixade, hälften grovhackade)
5-6 dadlar
0,5 msk honung
1 msk kokosolja
0,5 dl riven kokos
1,5 dl havregryn
en nypa salt
 
 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skär äpplena i småbitar och lägg dem i en pajform. Lägg på en klick kokosolja (ca 1 msk), kanel och kardemumma. Blanda runt ordentligt. Mixa 0,5 dl mandlar, 0,5 dl hasselnötter, dadlar, honung, kokosolja och en nypa salt i en mixer. Tillsätt 0,5 dl grovhackade mandlar, 0,5 dl grovhackade hasselnötter, havregryn och riven kokos. Blanda ihop en smulig deg med händerna och fördela den sedan över äpplena. Sätt in pajformen i ugnen ca 30 min (Börjar pajen få för mycket färg? Sänk temperaturen! Är äpplena fortfarande hårda? Låt pajen stå lite längre!). Servera med exempelvis kvarg smaksatt med vaniljpulver. 




Hej! Mitt namn är Josefin och det är jag som driver den här bloggen. Här delar jag med mig av mitt intresse för mat och hälsa i form av recept, tips och inspiration. Min filosofi är att mat ska vara nyttig, enkel att göra och en ren njutning att äta. Glöm krångel och matångest. Mat ska ge glädje och energi!