Smulpaj med bär

 
Hejsan! Hoppas att allt är bra med er. Jag har, som ni kanske märkt, väldigt mycket på gång just nu (flytt och grejer) vilket gör att uppdateringen blir lite sämre än vanligt. Hoppas ni har förståelse för det. Som en liten "tröst" kommer här ett recept på en enkel men supergod smulpaj som jag fikade på häromdagen. Fri från gluten, raffinerat socker och mjölkprodukter.
 
Ingredienser:
 
Bär (t.ex hallon eller blåbär) + valfri mängd honung
 
1 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosolja
1,5 msk honung
0,5 dl hackad mandel
1 ägg
en nypa salt
 
 
 
Så här gör du:
 
Lägg bären i en pajform och ringla över honung. Gör smuldegen genom att blanda ihop havregryn, mandelmjöl, kokosolja, honung, hackad mandel, ägg och salt. Smula degen över bären. Sätt in i ugnen på 200 grader tills pajen fått fin färg. Ta ut och låt svalna något. God att äta både ljummen och kylskåpskall. 

Glutenfria scones

 
Att hitta på bra recept på nyttiga glutenfria scones är inte alltid det lättaste, men den här gången lyckades jag faktiskt riktigt bra! Här kommer receptet:
 
Scones (ca 5-6 st små)
 
2 dl havregryn
1 dl rismjöl
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl solrosfrön
1 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk kokosolja
2/3 liten kesoburk
1 ägg
1 finriven morot
1 tsk honung
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till en kletig deg. Forma sedan lagom stora scones på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen ca 15-20 min. Ta ut och låt svalna. Ät tillsammans med ditt favoritpålägg!

Raw kladdkaka med mandelbotten

 
Det har blivit mycket choklad den senaste tiden. Men hallå, vem älskar inte choklad?! Den här gången vill jag bjuda er på ett recept på en helt underbar raw (eller i alla fall nästan raw) kladdkaka med mandelbotten. Den är precis sådär lagom seg och härlig som en kladdkaka ska vara. Kanske något för alla hjärtans dag-fikat? 
 
ca 2-3 portioner (för en "normalstor" form - dubbla receptet!)
 
Mandelbotten:
1 dl sötmandel
4 färska dadlar
flingsalt
 
Chokladlager:
2 dl cashewnötter (gärna blötlagda ett par timmar)
0,75 dl rå kakao
8 färska dadlar
0,5 msk agavesirap
2 msk kokosolja
1 msk kallt kaffe (kan uteslutas)
1 krm vaniljpulver
en nypa fligsalt
 
Gör så här:
Lägg ingredienserna till bottenlagret i en mixer/matberedare och mixa (dock inte för länge, det ska vara lite bitar kvar!). Tryck ut i en form eller på ett bakplåtspapper. Mixa sedan ingredienserna till chokladlagret till en slät smet. Bred ut chokladsmeten över bottenlagret. Sätt in i kylen ett par timmar eller över natten. Perfekt att äta tillsammans med färska hallon. 




Hej! Mitt namn är Josefin och det är jag som driver den här bloggen. Här delar jag med mig av mitt intresse för mat och hälsa i form av recept, tips och inspiration. Min filosofi är att mat ska vara nyttig, enkel att göra och en ren njutning att äta. Glöm krångel och matångest. Mat ska ge glädje och energi!