Nyttiga pepparkakor

Imorgon är det ju första advent och vad passar inte bättre då än att baka pepparkakor? Det finns många olika varianter på nyttiga pepparkakor, men nu tänkte jag dela med mig av mitt absolut bästa pepparkaksrecept! Glutenfritt, low carb, bra smak och bra konsistens. Vad mer kan man begära? 
 
Ingredienser:
  • 2 dl mandelmjöl 
  • 1 dl kokosmjöl 
  • 100 g smör (Äter du inte smör? Prova med kokosolja istället!)
  • 2 ägg
  • 3 tsk pepparkakskrydda (Gör din egen krydda enkelt genom att blanda ihop 2 msk malen ingefära,
    2 msk malen kanel, 1 msk malen kardemumma och 1 msk malen kryddnejlika)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 dl agavesirap
  • 1 msk osötad äppelmos
  • en nypa salt
 
Så här gör du:

Separera äggen. Smält smöret och blanda ner alla kryddor. Rör ner mandelmjöl, salt, fiberhusk, äggulor, äppelmos och agavesirap. Låt detta stå i minst 20 min. Vispa äggvitan hårt och vänd försiktigt ner i smeten. Tillsätt kokosmjölet och blanda till en deg. Låt degen stå i kylskåpet några timmar (eller över natten). Kavla sedan ut degen och gör pepparkakor på vanligt vis (de blir lite tjockare än vanliga pepparkakor). Grädda i ugnen på 200 grader ca 8-10 min. Ta ut och låt svalna. 

 
 
Det finns inte många saker som ger så mycket julstämning som när doften av nybakade pepparkakor sprider sig i huset ♥ 

Chokladtryfflar med apelsin

 
Minns ni att jag i det här inlägget funderade på om min chokladröra gjord på svarta bönor kanske även skulle passa som chokladtryfflar med smak av exempelvis kaffe eller apelsin? Det fanns bara ett sätt att ta reda på det: prova! Jag använde mig av samma recept men med några små justeringar och tillägg, och mycket riktigt - det blev supergott!
 
Mycket kakao, kaffe och apelsin gör smaken lite mer "vuxen", och påminner nästan lite om Romerska bågar. De svarta bönorna kan man inte känna minsta lilla smak av, jag lovar! De här chokladtryfflarna är utan tvekan värda en plats bland julgodiset!
 
Bjöd nyss min mamma på en och hennes reaktion blev: "Mmmm... vad GODA!"
 
Ingredienser:
  • 1 burk (ca 400 g) svarta bönor
  • 8 färska dadlar
  • agavesirap efter smak
  • 1 dl kakao (gärna rå)
  • 2 tsk kokosolja
  • lite vaniljpulver
  • ett par nypor flingsalt
  • någon tsk kaffe (eller mer om du gillar kaffesmak)
  • finrivet skal från 1/2 apelsin
  • 100 g mörk choklad (jag använde 86%)
 
Så här gör du:
  1. Skölj av bönorna ordentligt och mixa dem sedan tillsammans med dadlar till en någorlunda slät smet.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna (ej mörk choklad) och mixa igen tills smeten är helt slät.
  3. Smaka av och tillsätt mer agavesirap om det behövs.
  4. När du är nöjd med smaken sätter du in chokladsmeten i kylskåpet ca 1 timme.
  5. Smält den mörka chokladen över vattenbad.
  6. Ta fram smeten och rulla lagom stora bollar.
  7. Doppa bollarna i den smälta chokladen med en gaffel, låt rinna av och lägg på en bakpappersklädd plåt. Strö ev. över rivet apelsinskal.
  8. Ställ in i kylen minst 30 minuter (eller frysen om du vill att de ska bli lite hårdare).

The Healthy Box

 
I fredags blev jag så himla glad när jag såg att den här boxen (oktoberboxen plus) från The Healthy Box hamnat i min postlåda. The Healthy Box är en prenumerationstjänst där du får hem en box med nyttigheter varje månad. Det innebär att du får chans att prova nya spännande hälsoprodukter levererat till ditt hem. Boxen innehåller produkter som nötter, torkat frukt, superfoods, hälsodrycker och rawbars. Det kan också ramla in en och annan hälsotidning eller träningserbjudande. Helt enkelt, en blandning av produkter som får kroppen att må bättre! 
 
Om man vill kan man också beställa en box då och då utan att prenumerera. Varför inte köpa en present till dig själv? Det gör jag ibland när jag känner för att skämma bort mig själv lite extra. Jag menar, vem blir inte glad av ett paket fullt med saker man tycker om? 
 
Tips! The Healthy Box är också den perfekta julklappen. Antingen kan man ge bort en box (t.ex Julaftonsboxen för 299 kr) eller en prenumeration (t.ex 3 månader för 489 kr). In på hemsidan och kolla!




Hej! Mitt namn är Josefin och det är jag som driver den här bloggen. Här delar jag med mig av mitt intresse för mat och hälsa i form av recept, tips och inspiration. Min filosofi är att mat ska vara nyttig, enkel att göra och en ren njutning att äta. Glöm krångel och matångest. Mat ska ge glädje och energi!