Cheesecake cookies

 
För ett par dagar sedan experimenterade jag ihop de här nyttiga cheesecake-kakorna, och oj vad goda de blev! Jag är verkligen svag för allt som har med cheesecakes att göra. Speciellt när man får till den där perfekta balansen mellan sött och syrligt, krämigt och knaprigt. 
 
Kakbotten:
1 dl cashewnötter
0,5 dl sötmandel
0,5 dl hasselnötter
8 färska dadlar
en nypa salt
lite vaniljpulver
 
Cheesecaketopping:
100 g philadelphiaost
0,75 dl naturell kvarg
ca 0,5 dl hallon + hallon att toppa med
honung
citron
 
Gör så här:
Mixa ihop ingredienserna till kakbottnarna. Gör ca 9-10 bollar och platta ut dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 10 min. Ta ut och låt svalna helt. Blanda ihop philadelhiaost och kvarg till cheesecaketoppingen. Mosa hallon och rör i. Smaka av med citronsaft och honung. Bred ut toppingen ovanpå kakorna och toppa ev. med hela hallon. Sätt in kakorna i frysen i minst en timme innan de äts. 

Kokosgröt med chiasylt

 
För några dagar sedan när jag åt kokoskokt råris till middag (får inte nog!) slog mig en tanke om att kokosmjölk även skulle göra sig bra i risgrynsgröt. Idag testade jag, och mycket riktigt - det blev väldigt gott! Perfekt tillsammans med chiasylt gjord på hallon och blåbär. Passar både som frukost, lyxigt mellis eller till och med dessert. Kanske något att ersätta julens ris à la malta med? 
 
Börja med att göra sylten så den hinner stå och svälla tillräckligt länge. Gröten görs sedan som vanlig risgrynsgrynsgröt (enligt anvisningarna på grötris-paketet) fast med kokosmjölk istället för vanlig mjölk. 
 
 
Chiasylt:
2 dl hallon
1 dl blåbär
2 msk chiafrön
0,5 dl vatten
2 tsk honung
lite vaniljpulver
 
Häll hallon och blåbär i en skål och mosa dem med en gaffel (låt bären tina först om du använder frysta). Tillsätt vatten, chiafrön, honung och vaniljpulver och rör runt. Häll upp sylten i en burk, ställ in i kylsåpet och låt stå i minst 1 timme (men gärna längre). Håller upp till en vecka i kylskåp. 
 
 
 
Kokosgröt: 
(2 små portioner)
 
0,75 dl grötris
1,5 dl vatten
ca 3 dl kokosmjölk
en nypa salt
ev. en kanelstång
 
Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och rör om. Lägg på lock. Koka i ca 10 min på svag värme utan omrörning. Tillsätt kokosmjölken (och ev. kanelstången), rör om och koka upp på nytt. Lägg på locket och låt gröten svälla på svag värme i ca 30-40 min utan omrörning. Är gröten för tunn, låt den svälla ytterligare. Är den för tjock, späd med mer kokosmjölk och rör om. 
 
 
 
Vid servering:
Lägg upp gröten i skålar (helst när den fortfarande är lite varm), toppa med chiasylt, några sötmandlar och ringla ev. över lite extra honung. Ät och njut!

Perfekta mellanmålsbars

Jag hade lite brist på goda "ta med-mellanmål" här hemma och bestämde mig därför för att göra egna bars. Jag blandade ihop lite allt möjligt gott, så som frön, nötter, kokos, torkade gojibär och dadlar, rörde i några äggvitor för att få allt att hålla ihop, slängde in i ugnen och vips så hade jag skapat de perfekta mellanmålsbarsen. 
 
 
Ingredienser:
ca 8-10 bars
  • 1 dl cashewnötter
  • 0,5 dl sötmandel
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 dl svarta sesamfrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl riven kokos
  • 2 msk chiafrön
  • 0,5 dl torkade gojibär
  • 3 torkade dadlar
  • 1 msk flytande honung
  • 3 äggvitor
  • en nypa salt
  • lite vaniljpulver
 
Så här gör du:
 
Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka cashewnötter och mandlar. Skär torkade dadlar i småbitar. Lägg alla ingredienser i en skål och blanda ihop. Häll ut allt på en plåt med bakplåtspapper och forma en rektangel. Sätt in i ugnen ca 15-20 min. Ta ut, låt svalna och skär sedan lagom stora bars. Förvaras bäst i frysen. 




Hej! Mitt namn är Josefin och det är jag som driver den här bloggen. Här delar jag med mig av mitt intresse för mat och hälsa i form av recept, tips och inspiration. Min filosofi är att mat ska vara nyttig, enkel att göra och en ren njutning att äta. Glöm krångel och matångest. Mat ska ge glädje och energi!