Raw halloncheesecake

 
Alltså… Titta bara på den här raw halloncheesecaken! Ser den inte helt fantastiskt god ut? Tro mig, det är den verkligen! Så pass god att man knappast kan gissa att den enbart innehåller hälsosamma ingredienser. Jag har bjudit på den flera gånger och verje gång har den varit lika uppskattad. Här kommer recptet:
 

Botten:

2 dl mandlar

0,5 dl hasselnötter

0,5 dl valnötter

12 färska dadlar (eller torkade blötlagda)

Lite salt

 

Första lagret:

4 dl cashewnötter (blötlagda i minst 5 timmar, gärna över natten)

2 citroner

0,75 dl kokosolja

Ca 0,5-0,75 dl raw honung (eller agavesirap)

1 tsk vaniljpulver

 

Andra lagret:

Smet från första lagret + 2 dl hallon

 

Topping:

Färska bär

Ev. lite honung

 

Gör så här:

Mixa dadlar, nötter och lite salt till bottenlaget. Mixa inte för länge bara, det ska vara lite bitar kvar! Tryck ut i en springform (ca 24 cm i diameter). Mixa därefter de blötlagda cashewnötterna till en slät smet (detta kan ta ett tag och kräver en ganska kraftfull mixer). Tillsätt saften från citronerna, kokosoljan (i flytande form), honungen och vaniljpulvret och mixa lite till. Häll ca 2/3 av smeten i formen. Mixa den övriga smeten med 2 dl hallon (tina först om du använder frysta). Häll hallonsmeten över det första lagret. Låt stå i frysen i åtminstone några timmar, men gärna över natten. Ta upp ur frysen en stund innan servering. Toppa med färska bär, ev. blandade med lite honung för extra glans och sötma.


Dagens frukost

 
Dagens frukost blev havregrynsgröt kokt med ett ägg och toppad med kanel, blåbär, gojibär, cashewnötter och mjölk. Plus ett ägg vid sidan om. Det smakade inte helt fel!
 
Tips: Havregrynsgröt berikad med ägg eller äggvita är fantastiskt som frukost, mellanmål eller efter träning. Äggulan är den del av ägget som innehåller flest näringsämnen, medan äggvitan bidrar med extra protein. Koka bara gröten som vanligt och knäck i ägget strax innan den är klar. Rör runt ordentligt så det inte bildas några äggklumpar! När gröten är klar blir den lite krämigare och fluffigare än vanlig havregrynsgröt. Väldigt gott tycker jag!

Kryddig linssoppa till middag

 
Idag var det jag som stod för middagen. Det blev en kryddig linssoppa serverad tillsammans med mitt nybakade bröd. Inte helt fel! Receptet på soppan kommer här:
 
Ingredienser (ca 4-6 portioner):
450 g okokta röda linser
1 dl fet kokosmjölk
1,5 dl krossade tomater
1,5 tsk spiskummin
1 krm kanel
1,5 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1,5 msk riven färsk ingefära
Salt/örtsalt efter behag
0,25 tsk cayennepeppar
2 msk citronsaft
3 pressade vitlökskyftor
2 msk agavesirap
ca 2 dl vatten
persilja
turkisk yoghurt
 
Gör så här:
Skölj de okokta linserna i en sil. Lägg dem i en kastrull med vatten och koka på svag värme under lock i ca 10 min. Linserna är klara när de är mjuka och mosiga. Häll av överflödigt vatten. Blanda ner kokosmjölken, krossade tomater och kryddor. Låt sjuda några minuter så att smakerna får komma till sin rätt. Mixa lite med en stavmixer och häll på vatten till lagom konsistens. Smaka av med salt, garnera med persilja och servera med en klick turkisk yoghurt. 




Hej! Mitt namn är Josefin och det är jag som driver den här bloggen. Här delar jag med mig av mitt intresse för mat och hälsa i form av recept, tips och inspiration. Min filosofi är att mat ska vara nyttig, enkel att göra och en ren njutning att äta. Glöm krångel och matångest. Mat ska ge glädje och energi!