Nyttig kladdkaka med valnötter och banan

Jag fick önskemål om ett recept på en god kladdkaka utan socker, gluten och laktos. Just kladdkaka har jag faktiskt tänkt göra många gånger innan, men det har liksom inte blivit av. Jag hämtade inspiration från receptet på mina black bean chocolate cookies, slängde i lite av det ena och lite av det andra och vips så stod det en kladdkaka framför mig. Eftersom det här mest var tänkt som ett experiment hade jag först inte tänkt dela med mig av receptet än, men jag ändrade mig när jag såg hur mina föräldrar (som är väldigt förtjusta i "vanlig" kladdkaka) med glädje mumsade i sig flera bitar av kakan. Ett väldigt bra betyg alltså. Den blev verkligen god!
Här kommer receptet:
Ingredienser:
- 1 burk (400 g) svarta bönor
- 1 dl mandelmjöl
- 3 ägg
- 10 färska dadlar
- 1/2 banan
- 0,75 dl kakao
- 2 msk kokosolja
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 tsk bakpulver
- Lite flingsalt
- 1 dl grovhackade valnötter
- 75 g hackad mörk choklad (valfritt)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj av bönorna och lägg dem i en skål eller mixer. Tillsätt resten av ingredienserna (utom chokladen och nötterna) och mixa till en slät smet. Rör i hackad choklad och nötter. Smörj en springform (ca 22-24 cm i diameter) med kokosolja och häll i smeten. Sätt in i ugnen i ca 10 min. Ta ut och låt svalna lite. Ställ in i kylskåp i minst en timme innan servering. Servera med valfria tillbehör (jag valde kvarg, skivad banan och valnötter). Förvaras i kyl eller frys.
Kommentarer
Trackback