Kokosgröt med chiasylt


För några dagar sedan när jag åt kokoskokt råris till middag (får inte nog!) slog mig en tanke om att kokosmjölk även skulle göra sig bra i risgrynsgröt. Idag testade jag, och mycket riktigt - det blev väldigt gott! Perfekt tillsammans med chiasylt gjord på hallon och blåbär. Passar både som frukost, lyxigt mellis eller till och med dessert. Kanske något att ersätta julens ris à la malta med?
Börja med att göra sylten så den hinner stå och svälla tillräckligt länge. Gröten görs sedan som vanlig risgrynsgrynsgröt (enligt anvisningarna på grötris-paketet) fast med kokosmjölk istället för vanlig mjölk.
Chiasylt:
2 dl hallon
1 dl blåbär
2 msk chiafrön
0,5 dl vatten
2 tsk honung
lite vaniljpulver
Häll hallon och blåbär i en skål och mosa dem med en gaffel (låt bären tina först om du använder frysta). Tillsätt vatten, chiafrön, honung och vaniljpulver och rör runt. Häll upp sylten i en burk, ställ in i kylsåpet och låt stå i minst 1 timme (men gärna längre). Håller upp till en vecka i kylskåp.
Kokosgröt:
(2 små portioner)
0,75 dl grötris
1,5 dl vatten
ca 3 dl kokosmjölk
en nypa salt
ev. en kanelstång
Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och rör om. Lägg på lock. Koka i ca 10 min på svag värme utan omrörning. Tillsätt kokosmjölken (och ev. kanelstången), rör om och koka upp på nytt. Lägg på locket och låt gröten svälla på svag värme i ca 30-40 min utan omrörning. Är gröten för tunn, låt den svälla ytterligare. Är den för tjock, späd med mer kokosmjölk och rör om.
Vid servering:
Lägg upp gröten i skålar (helst när den fortfarande är lite varm), toppa med chiasylt, några sötmandlar och ringla ev. över lite extra honung. Ät och njut!
Kommentarer
Postat av: Gabbi
Wow vilken idé!! Det här ska jag absolut testa till julgröten :)
Postat av: Anna
Låter jättegott! Jag har en klick kokosolja i min färdigköpta risgrynsgröt och det är sååå gott. Borde ju bli liknande smak😉
Tack tack tack för dina underbara recept och all inspiration! Ha en fin jul! /Anna
Postat av: Ida
Sluta aldrig blogga! Får så mycket inspiration av din blogg:DDD Mer lunchrecept tack!!!! Puss och kram
Postat av: Sara
Testade detta igår och det blev hur gott som helst:)
jag undrar var den fina rosa skålen är ifrån?
Svar:
Josefin Eklund
Trackback